Alt om Kombucha

 

 

Naturmedicin og sundhedsdrik fra Det Fjerne Østen

 
 !  Smagstilsætning - Goji-bær
Jeg har fulgt med i en serie på Netflix, "Designated Survivor", omhandlende præsidentembedet i USA. I et af afsnittene bad præsidentens rådgiver om at få den goji-kombucha, som hun havde bestilt, og hun gik helt i panik, da hendes ordre herom ikke var effektueret. Som inkarneret Kombucha-fan studsede jeg over navnet. Derfor gik jeg i gang med at undersøge, hvad goji-kombucha var for noget. Se afklaringen nedenfor og hvordan du selv kan fremstille Goji-kombucha.

Gojibær, som typisk importeres fra Kina, er det nyeste skud på stammen over fødevarer man kan spise for at blive super sund. Gruppen af disse særligt sunde fødevarer kaldes populært sagt for superfood, d.v.s. at de er fyldte med et højt niveau af antioxidanter. Og nutidig forskning af netop disse goji-bær har betydet at bærrene nu er kommet med i denne gruppe af superfoods.

Goji-bærret stammer oprindeligt fra Tibet og Mongoliet, hvor det har været anvendt i tusinder af år til blandt andet at styrke kroppens energi, immunsystem og ikke mindst synet. De tørrede Goji-bær kan købes mange steder hos bl.a. helsekostforretninger i Danmark/over nettet, men koster mange penge - 70 kroner for 100 gram tørrede bær er et helt normalt prisleje for goji bær. Men hvorfor gå over åen efter vand; gojibær findes også i Danmark - se nedenfor.

Bærret indeholder 18 forskellige slags aminosyrer inklusive de essentielle aminosyrer samt op til 22 spormineraler. Bærrene indeholder over 50 gange så meget C-vitamin som appelsiner.

Specielt har bærrene et højt indhold af betacaroten og zeaxanthin. Det er her, deres antioxidante effekt virkelig kommer ind, og her man kan se en direkte effekt, hvor de styrker vores immunsystem, og netop tilfører energi til en træt krop. Og som kan beskytte vores celler mod aldring og sygdomme.

Betacaroten kender vi også som den antioxidant, der blandt andet beskytter vores hud.
Zeaxanthin beskytter øjets nethinde

Der tales om, at goji-bær...
. styrker immunforsvaret
. sænker kolesteroltallet
. fremmer søvnkvaliteten

De fleste beskriver smagen af Goji som en blanding af tranebær og kirsebær.

I Danmark har vi også Goji-bær, nemlig Bukketorn (Lycium barbarum)
Vi har i dag fået øjnene op for bukketorn, hvis tørrede bær også kaldes for goji-bær, identisk med de kinesiske, og de vil sikkert opleve en succes, som havtorn har gjort de senere år.

Lycium barbarum (bukketorn) er hjemmehørende i Kina og andre steder i Asien, hvor den ofte vokser på steder med næringsfattig jord i fuld sol eller med vandrende skygge. I Danmark har den været kendt i over 300 år og er efterhånden naturaliseret og vokser særligt langs kysten. Her kan man roligt plukke bærrene og selv tørre dem. Kineserne tørrer deres i solen, men så heldige er vi som regel ikke i Danmark. De kan tørres i ovnen eller i en frugttørremaskine ved lav temperatur (max 70°C)
Frugten ligner i tørret stand en rosin, men har en intens rød farve. Planten spreder sig både ved frø og udløbere og regnes i dag for invasiv.

Advarsler:
Stort indtag af goji-bær bør undgås af folk, der tager blodfortyndende medicin som Warfarin.
Folk med sukkersyge skal - begribeligt nok - også være forsigtige med at spise for mange af de søde bær.
Individer med for højt blodtryk bør angiveligt også undgå at gribe for dybt i posen med goji bær.

Hvordan laver man så Goji-Kombucha? Du skal bruge metoden: 2. gæring af færdiglavet Kombucha.

Procedure for 2. gæring:
1. Hæld din færdiggærede Kombucha i rene glasflasker, f.eks 1-liters flasker, til anden gæring.
2. Gem 5 dl som starter til din næste batch.
3. Valgfrit: Hvis du vil øge kulsyreindholdet, tilsættes en lille mængde sukker til flasken, ca. 1 tsk pr. halvliters flaske.
4. Du kan også tilføje juice, hakket eller blandet frugt, ingefær, krydderurter, krydderier osv. for både at tilføje smagsstoffer og øge kulsyredannelsen. For at undgå overtryk må du ikke tilføje både ekstra sukker og juice / frugt. Let med mellemrum låget for at nedsætte trykket i flaskerne.
5. Luk flaskerne tætte med f.eks. patentproppe og stil dem i ca. 48 timer ved stuetemperatur.
6. Sæt dernæst flaskerne i køleskabet til afkøling, hvorefter de er klar til at drikke.

Den bedste måde at bruge goji-bær på ved andengæringen (Kombucha):
Hvis du har en saftcentrifuge kan du lave en saft, men friske og frosne bær kan også anvendes. Og naturligvis kan tørrede bær anvendes. Hvis bærene holdes hele ser det godt ud i flasken. Nogle anvender udelukkende goji-bær, uden andre tilsætninger, som deres favoritsmag, men naturligvis kan man fint tilsætte andre smagsgivere - se ovenfor, pkt. 4..
Kom ca. 1/2 dl hele bær i en 1-liters flaske (en håndfuld frosne bær direkte fra fryseren kan også gå an), og fyld op med færdiglavet Kombucha. Følg derefter ovennævnte procedure for 2. gæring.


Ovenstående kan anvendes med såvel Kombucha som Jun

 

 

 !  Goji-bær



Friske og tørrede goji-bær

Kan plukkes i Danmark ved kysterne (bukketorn) og er således gratis i forhold til de dyre, importerede bær.

Kilde: Havenyt.dk


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




©2002 e.fahlberg e-mail: f@hlberg