|
||
|
|
Jeg har fulgt med i en serie på Netflix, "Designated Survivor", omhandlende præsidentembedet i USA. I et af afsnittene bad præsidentens rådgiver om at få den goji-kombucha, som hun havde bestilt, og hun gik helt i panik, da hendes ordre herom ikke var effektueret. Som inkarneret Kombucha-fan studsede jeg over navnet. Derfor gik jeg i gang med at undersøge, hvad goji-kombucha var for noget. Se afklaringen nedenfor og hvordan du selv kan fremstille Goji-kombucha. Gojibær, som typisk importeres fra Kina, er det nyeste skud på stammen over fødevarer man kan spise for at blive super sund. Gruppen af disse særligt sunde fødevarer kaldes populært sagt for superfood, d.v.s. at de er fyldte med et højt niveau af antioxidanter. Og nutidig forskning af netop disse goji-bær har betydet at bærrene nu er kommet med i denne gruppe af superfoods. Goji-bærret stammer oprindeligt fra Tibet og Mongoliet, hvor det har været anvendt i tusinder af år til blandt andet at styrke kroppens energi, immunsystem og ikke mindst synet. De tørrede Goji-bær kan købes mange steder hos bl.a. helsekostforretninger i Danmark/over nettet, men koster mange penge - 70 kroner for 100 gram tørrede bær er et helt normalt prisleje for goji bær. Men hvorfor gå over åen efter vand; gojibær findes også i Danmark - se nedenfor. Bærret indeholder 18 forskellige slags aminosyrer inklusive de essentielle aminosyrer samt op til 22 spormineraler. Bærrene indeholder over 50 gange så meget C-vitamin som appelsiner. Specielt har bærrene et højt indhold af betacaroten og zeaxanthin. Det er her, deres antioxidante effekt virkelig kommer ind, og her man kan se en direkte effekt, hvor de styrker vores immunsystem, og netop tilfører energi til en træt krop. Og som kan beskytte vores celler mod aldring og sygdomme. Betacaroten kender vi også som den antioxidant, der blandt andet beskytter vores hud. De fleste beskriver smagen af Goji som en blanding af tranebær og kirsebær. I Danmark har vi også Goji-bær, nemlig Bukketorn (Lycium barbarum) Lycium barbarum (bukketorn) er hjemmehørende i Kina og andre steder i Asien, hvor den ofte vokser på steder med næringsfattig jord i fuld sol eller med vandrende skygge. I Danmark har den været kendt i over 300 år og er efterhånden naturaliseret og vokser særligt langs kysten. Her kan man roligt plukke bærrene og selv tørre dem. Kineserne tørrer deres i solen, men så heldige er vi som regel ikke i Danmark. De kan tørres i ovnen eller i en frugttørremaskine ved lav temperatur (max 70°C) Advarsler: Hvordan laver man så Goji-Kombucha? Du skal bruge metoden: 2. gæring af færdiglavet Kombucha. Procedure for 2. gæring: Ovenstående kan anvendes med såvel Kombucha som Jun
|
|
©2002 e.fahlberg | e-mail: f@hlberg |