I specialforretninger kan
du købe grøn te - eksempelvis "Gunpowder", som
er vist her. Denne te er specielt egnet, evt. iblandet noget sort te,
til at fremstille Kombucha med.
Forskellige kilder anbefaler såvel grøn te som Bancha-te,
som er milde, behagelige tesorter fra Kina og Japan. Disse tesorter er
faktisk meget passende på grund af deres neutralitet og aroma. Grøn te
produceres hovedsagelig i Kina og Japan. Den kommer fra den samme plante
som sort te og adskiller sig især fra denne ved måden den produceres på:
den er ikke gæret!
Umiddelbart efter at den er plukket, bliver bladene dampet
let for at inaktivere oxiderne. Iltning af garvesyren undgås dermed og
klorofylen bevares. Efter dette bliver bladene valset og tørret. Gæring
finder ikke sted. Garvesyreindholdet er næsten bevaret.
Grøn te giver en meget letfarvet, klar væske med en stimulerende,
bitter smag. Grøn te er den der kommer nærmest til naturlig blomster
te. På grund af det højere garvesyreindhold smager den mere bittert end
sort te.
En af de bedstkendte grønne tesorter er den, der kaldes
Gunpowder Tea. Navnet refererer til bladenes udseende, hvor de er rullet
sammen som små kugler, der ligner hagl temmelig meget. Andre velkendte
grønne tesorter er Chun Mee, Hyson og Jasmine. Bancha-te er en japansk
grøn tesort med et særligt lavt koffeinindhold. Grunden til det lave koffeinindhold
i Bancha-te er, at bladende og stilkene høstes i løbet af den kolde tid
på året. De tre år gamle teblade plukkes om vinteren, når teplanten hviler
og koffeinindholdet er på sit laveste.
Koffeinindholdet i Kukicha te er endnu mindre end i Bancha
te. Med Kukicha, som dyrkes i Østasien, er det ikke bladene, som bruges,
men kviste og stilke fra tebuskene, som kun bliver plukket efter 3-4 år
eller mere. Teen er også kendt under navnet "Three Year Tea".
Bancha og Kukicha har en stærk smag og er meget skånsom mod maven.
Midt imellem sort te og grøn te, hvad angår smag og udseende,
ligger Oolong-te, som kommer fra Taiwan (Formosa). Oolong-te er halvgæret.
Fordi gæringen afbrydes tidligt opnår teen en særlig kraftig aroma. Grøn
te kan anskaffes i alle specialforretninger. Du kan næppe finde den i
supermarkeder og de sædvanlige fødevareforretninger.
Grøn te's særlige værdi for helbredet.
Imidlertid var det en artikel i GEO Magasinet (november
1987) som overbeviste Gûnther Frank om den sundhedsmæssige værdi
af grøn te, og artikelen gengives ordret nedenfor.
De vigtigste stoffer i grøn te (fra bogen "Grøn
te for sundhed og vitalitet af Dr. Jörg Zittlau"):
Koffein (tidligere tein)
Alkaloider (koffeinlignende stoffer)
Theophyllin
Theobromin
Garvestoffer
Mikronæringsstoffer
Fluor
Mangan
Ateriske olier
Vitaminer
B1 (Thiamin)
B2 (Ribofalvin)
B5 (Pantothensyre)
C (Ascorbinsyre)
Niacin (Nikotinsyre)
Bioflavonoider
Epigallocatechingallat (EGCG)
Aminosyrer
Saponiner
Virkning:
|