Alt om Kombucha  
Naturmedicin og sundhedsdrik fra Det Fjerne Østen
 
 !  Diabetes/sukkersyge

Personer, som er ramt af diabetes, kan drikke velgæret Kombucha lige så godt som de kan drikke syrnede mælkeprodukter


Kan diabetikere drikke Kombucha?
Günther W. Frank siger om Kombucha til diabetikere: "Personer, som er ramt af diabetes, kan drikke velgæret Kombucha lige så godt som de kan drikke syrnet mælk eller syrnet fløde, fordi størstedelen af sukkeret i teen nedbrydes via gæringsprocessen .

Du kan drikke Kombucha under forudsætning af, at den er spædet op med urtete eller mineralvand. Dermed vil mængden af sukker (resterende sukker), som optages i systemet, være ubetydelig, så længe man overholder diætforskrifterne for den tilladte, totale sukkermængde. Men fordi helt gæret Kombucha te er for sur for de fleste mennesker, skal du sigte mod at få en resterende sukkermængde på omkring 25 til 30 gram pr. liter, forudsat at der blev brugt 100 gram sukker som udgangspunkt. Det resterende sukkerindhold i teen består for det meste kun af frugtsukker, som er tilladt i et vist omfang for diabetikere. Grunden til dette er, at hvidt sukker ved enzymernes indvirkning på gærcellerne og syrebakterierne spaltes til drue- og frugtsukker fra gæringsprocessens begyndelse. Druesukker gærer let og hurtigt, medens frugtsukker nedbrydes langsommere og derfor bliver tilbage som restsukker.

Koncentrationen af druesukker stiger hurtigt fra den 5. til 9. dag (p.g.a. spaltningen), men aftager derefter hurtigt på grund af stofskifteprocessen, som nedbryder druesukkeret. På den 17. dag er druesukkeret næsten opbrugt.

Som en mulig vej til at opnå så lille en mængde restsukker som muligt kan man spørge, om man skal tilsætte så lidt sukker som muligt, når man starter gæringen, og om drikken skal gære fuldt ud (3 til 4 uger).  Nogle mener, at 40 gram sukker pr liter er tilstrækkelig. Men man bør anvende mindst 70 gram pr. liter; jo mindre sukker Kombucha-kulturen har til rådighed i næringsopløsningen, jo mindre dannes der af de ønskede stoffer, som har en positiv virkning på ens helbred. Mikroorganismerne i Kombucha-kulturen bliver underernæret, hvis de får for lidt sukker, og kulturen vil nedbrydes. Det er ikke så vigtigt at bruge så lidt startsukker som muligt for at opnå et lavt restindhold af sukker, men mere nødvendigt at lade sukkeret blive spaltet til de forskellige stofskifteprodukter gennem en tilstrækkelig lang gæringsperiode.Et meget surt slutprodukt kan, for at mildne den skarpe smag,  fortyndes før det drikkes, eller, hvis det er nødvendigt, sødes med kunstigt sødemiddel.

Forslag, som kommer fra Dr. Johann Abele, Medical Director af the Sanatorium for Natural Methods af Healing, Schloss Lindach, Schwäbisch Gmünd, kan være en hjælp for diabetikere, som prøver at beslutte sig. Fra en holistisk synsvinkel giver en læge, som praktiserer helbredelse efter naturmetoder, følgende svar på en læsers spørgsmål om, hvorvidt en latent diabetiker kan drikke Kombucha: "Latent diabetes er en gerontologisk diabetes og et diætetisk problem. Hvis du holder strengt fast ved retningslinierne for diæt, som de er blevet nedfældet af de gamle mestre, såsom Kollath eller Bircher-Benner, kan Kombucha-te ikke gøre nogen skade, hvis du samtidig overholder kravene om virkelig megen motion, mere end andre mennesker. Hvis du har opfyldt ovennævnte krav, kan også du drikke Kombucha. Ligesom rigtige diabetikere er latent diabetikeren en syrepatient. Kroppens syrebalance skal afbalanceres, og du vil dermed blive i stand til at tåle Kombucha uden begrænsninger. Sædvanligvis drikker folk for meget af drikken. Et glas pr. dag er fuldt ud tilstrækkeligt. Kombucha-kulturen arbejder med sukkeret, sådan at der grundlæggende ikke resterer noget sukker. Drikken indeholder adskillige syrer, incl. blandt andet mælkesukker, som, i tilfælde af en sygdomsramt tarm, for det første ikke påvirker syreniveauet i tarmkanalen, men nedsætter det! Hvilken sukker du anvender gør kun en lille forskel. Du kan anvende honning, uraffineret hel rørsukker, frugtsukker, dextrose eller normalt, granuleret sukker."

I honningbrochuren fra Allos (Firma Allos, Walter Lang, Imkerhof, D-2841 Mariendrebber) fandtes en notits, hvoraf det fremgik, at diabetikere bør anvende honning, når de laver Kombucha. Honning adskiller sig fra rent sukker på ét væsentligt område, og det er i forbindelse med: diabetes Mellitus. Ved denne sygdom er blodsukkerniveauet forhøjet som følge af hel eller delvis mangel på insulin. Diagrammer over blodsukker har vist, at blodsukkerniveauet kan sænkes til normalt niveau ved kontrolleret indtagelse af honning. Fra kliniske tests har det vist sig, at den regulerende effekt, som honning har på blodsukkerniveauet, er endnu mere udpræget, desto mere alvorlig diabetisen er. Effekten tilskrives hovedsagelig stoffet choline i honningen. Derfor rejser der sig synsvinkler omkring diabetisk behandling, som eftertrykkeligt må tages med i overvejelserne ved behandlingen af diabetikere.

Normalt er honning forbudt for diabetikere. Hvis jeg var diabetiker ville jeg fortrække at være forsigtig. Ved at holde øje med sit blodsukker, skal diabetikere forvisse sig om, hvorvidt der indtræffer ændringer ved at drikke Kombucha. Det er en kendsgerning, at hver diabetiker har sit egen individuelle tolerance-niveau; det betyder, at de ved hjælp af bugspytkirtelens restfunktion kan omdanne en begrænset mængde kulhydrater uden at blodsukkeret stiger faretruende.

Fordi diabetikere skal anvende visse sukkerstoffer eller sødet alkohol til tilberedning af deres mad, bør brugen af f.eks. frugtsukker, i stedet for hvidt sukker, overvejes, da det producerer et stofskifte, som i høj grad er uafhængig af insulin og derfor anbefales som diabetes-sukker. Frugtsukker i almindelighed tolereres af diabetikere, hvis indtagelsen er spredt over hele dagen i små portioner, og i bestemte tilfælde kan det indtages i doser på op til 60 gram om dagen.

Frugtsukker bliver transporteret direkte til leveren, uden at forårsage en stigning af blodsukkerniveauet. Derfor stimulerer frugtsukker ikke af sig selv udløsning af insulin, skønt insulin er påkrævet for dens opsugning.

Modstandere af sukker anser enhver form for fabriksfremstillet sukker for værende uegnet for diabetikere. Ved fabriksfremstillet sukker forstås enhver slags sukker, som er produceret på en fabrik. Enkelte frugtsukker tæller med som sådan. De mener derfor, at bestemte typer frugtsukker på det bestemteste bør undgåes af diabetikere.

Adskillige videnskabsmænd har udført eksperimenter med forskellige sukkertilsætninger og har afprøvet, hvordan disse reagerede under Kombucha-gæringsprocessen i forhold til brugen af rørsukker. Her er nogle sammenlignende resultater:

 

Rørsukker.
- er for det meste syredannende
- bliver omdannet til syrligt druesukker og eddikesyre
- producerer næsten udelukkende syrligt druesukker

 


Kemisk rent druesukker.
- omdannes for det meste til druesukker-syre
- producerer næsten udelukkende druesukker-syre

Mannitol (
desuden drue- og frugtsukker, som er indeholdt i manna på mellem 70 til 90 %, i dårlig kvalitet ofte kun 30 %).
- er meget lidt syrende
- er uforandret

 

Frugtsukker (levulose)
- er meget lidt syrende
- levulose producerer næsten udelukkende eddikesyre. Mængden af flygtige syrer er uendeligt lille.  
- druesukker-syre kunne ikke påvises på nogen måde. Hinden, der formeres er meget tyk
   og gulligt-hvid og bærer knoplignende udvækster.
- der produceres næsten udelukkende eddikesyre

Mælkesukker og maltose
disse sukkertyper producerer ikke, eller næsten ikke, syre. På trods af stærk kulturvækst eller gunstige vækstvilkår for bakterierne, produceres der ikke den forventede mængde syre.

Kombuchakulturens stofskifteprodukter har en antibakteriel virkning, og ophobningen af antibakterielle stoffer er større i næringsvæsker med druesukker og hvidt sukker og mindre udpræget i næringsvæsker med frugtsukker, skønt den sidstnævnte bliver omsat godt af gærcellerne.

Resultaterne viser, at frugtsukker, som er velegnet for diabetikere, bruges af såvel gærcellerne som Kombuchakulturens bakterielle bestanddele, men der produceres næsten udelukkende eddikesyre, og der dannes heller ikke den nødvendige druesukker-syre eller de antibakterielle stoffer.

Enhver som ønsker at eksperimentere med frugtsukker på trods af disse lidet opmuntrende rapporter skal huske på, at frugtsukker tager længere tid om at gære end druesukker. Gæringsperiodens længde må derfor udvides når der sammenlignes med brugen af rørsukker eller hvidt sukker."

 

 !   Kombuchadråber

Specielt diabetikere rådes til at tage Kombuchadråber i stedet for den almindelige Kombuchadrik. Men også andre kan have fordel af at tage Kombuchadråber, fordi de siges at have en stærkere effekt.
Mere>>



©2002 e.fahlberg e-mail: f@hlberg