![]() |
|
Naturmedicin og sundhedsdrik fra Det Fjerne Østen |
|
Til trods for fordelene ved at bruge sort te som næringsopløsning, er der en del mennesker, som bruger urte te til at lave Kombucha med, enten fordi sort te ikke falder i deres smag, eller fordi de udover Kombuchakulturens virkning også ønsker at tilføre urte teens terapeutiske værdi, eller af helt andre grunde. Det er en kendsgerning, at Kombucha bedst trives med sukker i en opløsning af sødet, sort te. Men kulturen kan også startes op på et hvilket som helst andet afkog, som indeholder nitrogen, f.eks. citrus te eller te af jordbærblade. En god, vellugtende drik kan fremstilles af jordbærblade, hindbærblade, slåenblade og citrusblomster. Som grundregel skal der bruges 5 g til 1 liter vand. Hvis du ikke ønsker at bruge sort te, kan du bruge industrielt fremstillet urte te, som retter sig imod leveren, nervøsitet eller fordøjelseskanalen, og du kan bruge forskellige sammensætninger af urter, f.eks. brændenælde med brombærblade, følfod, vejbred, tjørn, birkeblade, jordbærblade og citrusblomster. Til urte te skal du bruge to eller 3 teskefulde urter pr. liter. De medicinske urter, som bruges til fremstilling af te for mave, galde og lever, kan imidlertid gøre stofskifteprocessen og formeringen af nye kulturer vanskelig på grund af indholdet af store mængder bitre olier. Til denne slags urter tilhører malurt, sweet calamus, gul ensianrod, tusindgylden, frø af mælketidsler og stjerneskærm. Rosenhyben og frugt te er også meget velegnet og giver et tiltalende udseende og en behagelig smag, som også børn kan lide. Kulturmembranen vokser imidlertid ikke så meget, når man bruger rosenhyben, som når man bruger forskellige sorte tesorter. Imidlertid skal man ikke bruge tesorter, som indeholder for mange æteriske olier (f.eks. salvie, pebermynte, kamille og perikon), da sådanne teblandinger i længden kan forandre de aktive stoffer i Kombuchakulturen. Naturligvis kan du sammensætte dine egne blandinger af forskellige slags urte te. Følgende opskriftblanding kan til fulde anbefales, hvis du ikke ønsker at bruge sort te:
Blandingen giver en meget behageligt smagende drik. Du kan få denne urteblanding lavet på apoteket eller hos en specialforretning
med helsekost.Gode resultater opnåes også med den følgende teblanding,
ved at blande de forskellige urter i lige forhold med hinanden:
Du kan lave andre teblandinger, som passer til din egen smag, f.eks.:
Under alle omstændigheder er det altid bedst at tilføre din egen teblanding mindst en portion sort eller grøn te, da det giver den bedste næringsopløsning til Kombuchakulturen. Teen kan med fordel også trække noget længere. Jeg har hørt én sige, at urte-teens plantedele først skulle filtreres fra efter en time. Hvilke mangler er der ved urte te sammenlignet med sort te? I de lande, hvor Kombucha kommer fra, siger den originale opskrift næsten altid, at udtrækket skal laves af sort te. Kombucha kulturen er faktisk ikke afhængig af denne substrat for at kunne trives og udvikles, men eksperimenter har ikke desto mindre vist, at sort te producerer den højeste koncentration af mælke- og druesukkersyre. Bortset fra den særlige smag og bestemte medicinske virkninger, er te vigtig for kulturen som kilde for mineralske næringsstoffer. Og i så henseende synes sort te at sørge for de bedste betingelser. Purine-indholdet i sort
te er kendetegnende for næringssubstratets bestanddele. Sort te har en
særlig egnethed, fordi den har det højeste, rene indhold af purine,
nemlig 2,108-4,108% af den tørrede vægt, incl. koffein. I plante- og dyreriget
findes purine i større mængder som fysiologisk vigtige forbindelser, såsom
urinsyre, som opbygger blokke af grundsyrer (guanine, adenine) og xanthine
alkaloider (koffein, theophylline og theobromine). Kombucha kulturen er
et samfund af levende objekter, som delvist er egnet til et næringsmiljø,
rigt på purine, og som har behov for denne rigelige purinetilførsel for
at opretholde sit eget stofskifte. På denne måde kan nedbrydningen af
purine i det menneskelige stofskifte forklares, og det samme med urinsyrer,
ved at drikke Kombucha. Kombucha-dyrkere "begår ofte den synd" at bruge hyldeblomst te, kamille te og andre urteafkog i stedet for god kinesisk te, som alene indeholder den nødvendige purine, til næringsopløsningen. Den ønskede gæringsproces kan ikke finde sted under sådanne forhold og virkningerne udebliver. I flere nylige tilfælde har man fulgt dannelsen af ethanol (ethyl alkohol), mælkesyre, glukonsyre og eddikesyre, såvel som nedbrydningen af glukose (dextrose), ved hjælp af fotometriske enzymtests. Det fremgik tydeligt af disse eksperimenter, at kombuchakulturen danner den højeste koncentration af mælke- og glukonsyre såvel som ethanol, når næringensopløsningen er lavet på sort te. Når man sammenligner resultaterne, kommer man til den konklusion, at sort te utvivlsomt er den bedste til næringsopløsningen. Kombuchakulturens virksomhed efter en inkubationsperiode på 14 dage og de biokemiske forandringer der sker ved brug af andre substrater (mængden opgives i % gram pr. liter):
På trods af ovenstående resultater står det stadig uklart for nogle, hvorfor sort te skulle være bedre. Nedenfor nævnes nogle af grundene.
For at summere op kan det siges, at sort te er neutral, og det lavere indhold af kimsporer er gavnlig for gæringsprocessen. Hvorfor skulle man så ikke bruge den? Videnskabelige eksperimenter har vist, at sort te i virkeligheden nedbryder kolesterol og andre fedtstoffer i blodet og kroppen. En undersøgelse heraf fandt senest sted i Finland, i marts 1987. Her vil der komme en liste over: Procentindholdet af æteriske olier i
de normalt anvendte lægeurter.
|
|
©2002 e.fahlberg | e-mail: f@hlberg |