9.2.03
Mange hundrede millioner mennesker verden over mangler vitamin B12, fordi de ikke kan optage det.
Iflg. JP-Århus, den 28/1-03, har et biotek-firma (Cobento Biotech) fået tilført mange millioner til videreudvikling af en idé om planter som medicinfabrik.
Mange hundrede millioner mennesker over hele verden mangler vitamin B12, fordi de ikke kan optage det. De mangler et protein, intrisic factor, som binder vitaminet til kroppens celler. Firmaet har overvejet at fremstille proteinet i bakterier, gær eller dyr, men har valgt at bruge planter, fordi produktionsomkostningerne er lavest her. De første forsøg lover godt; de første modelplanter har vist at kunne producere intrisic factor. Firmaet vil ikke røbe, hvilke planter der er tale om - bortset fra, at det er i grøntsagsafdelingen. Firmaet regner med om 10 år at have en omsætning på et sted mellem kr. 500 millioner og en millard.
Parietalcellerne i den nederste del af tyndtarmen producerer proteinet "intrisic factor" (danner også mavesaftens saltsyre), og hvis disse celler går til grunde, opstår der "Perniciøs anæmi" på grund af manglende optagelse af vitamin B12. Tarmcellerne vil optage mindre end en tusindedel af fødens indhold af B12-vitamin, og det er ikke tilstrækkeligt.
Kombuchasvampen betegnes - i tråd med ovenstående - også som en lille kemisk fabrik, og den producerer blandt mange andre stoffer B12 vitaminet. Blandt Kombucha's egenskaber findes en evne til at normaliserer tarmfloraen og genopbygge nedbrudte celler. Og nu er spørgsmålet, om Kombucha også danner proteinet "intrisic factor". Mig bekendt er der ingen forskningsresultater om dette, men sandsynligheden foreligger. Stofferne fra Kombucha's stofskifteproces evner at blive optaget i kroppen, så hvorfor skulle de dannede enzymer/proteiner i drikken så ikke også være af en sådan karakter, at optagelsen af vitamin B12 styrkes. Et særligt kendetegn ved at drikke Kombucha er, at det almene velbefindende styrkes, hvorimod "Perniciøs anæmi", det samme som blodmangel, afkræfter legemet.
Dette indikerer, at der måske findes "intrisic factor" i Kombucha.